WIJNEN     AZIJNEN     PROEVERIJEN     OVER THOMA    CONTACT

ONZE WIJNEN UIT HONGARIJE

 

Wijnhuis Barta

 

Szaraz Furmint 2012

Een dijk van een wijn! 100% Furmint, een inheemse Hongaarse druif. Een strakke, droge, licht minerale wijn, die goed kan ouderen, voor de liefhebber. De smaak krijgt dan iets nootachtigs. Deze prachtige wijnen worden gemaakt in de Tokaj, in Noord Oost Hongarije, in het allereerste, beschermde wijngebied van Europa. Wellicht van de hele wereld… Drink deze wijn bij schaal- en schelpdieren, vis, gevogelte, kalf, eventueel vederwild, op een lichte manier bereid.

 

Egy kis Muskotaly

Een heerlijke, lichtvoetige, fris-zoete wijn. Geen zware dessertwijn, hoewel zeker in te zetten bij het dessert, ter begeleiding van bijvoorbeeld fruit. Maar voor de liefhebber is deze wijn op ieder moment van de dag geschikt. Deze wijn is gemaakt van de muskaatdruif en dat ruik je meteen! Wat een bedwelmende, aromatische geur heeft deze wijn!

 

Edes Szamorodni

Een prachtige, stroperige, goudgele dessertwijn! Niet voor niets, noemden mensen al eeuwen geleden de zoete dessert wijnen uit de Tokaj en dan met name de Aszu: wijn voor koningen, koning der wijnen!

 

 

 

 

 

Arany muskotaly

Een mooi huwelijk van 60% muskaatdruif en 40% furmint. De geur van de muskaatdruif is duidelijk waarneembaar. Daarnaast is zowel in geur als in smaak duidelijk peer, appel en vlierbes te herkennen.  Deze dessertwijn heeft een mooie, lange afdronk. Een ideale begeleider van vele kazen en zoete desserts!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wijnhuis Eszterbauer

 

Sogor Kadarka 2013

Een lichte, rode wijn. Gekoeld smaakt deze 100% Kadarka (inheemse Hongaarse druif) het lekkerst. De geur is een combinatie van kruiden en licht rood fruit. De smaak licht, zacht, met een scherpere, kruidige afdronk.

 

 

 

 

Nagyapam Kadarka 2013

Een steviger broertje van de “Sogor Kadarka”. Dit komt voornamelijk door zijn lichte houtrijping. Ook deze wijn, want per slot van rekening kenmerkend voor de Kadarka, heeft een zeer kruidige geur. Het rode fruit is rijper, de smaak voller, de afdronk langer!

 

 

 

 

Pinceatlag 2014

Ook een klein broertje. In dit geval het broertje van de Tueke, ofwel de Stierenbloed.  Deze wijn heeft iets rokerigs in de geur. Daarnaast peper, nootmuskaat en licht rood fruit. Een eenvoudige, aangename wijn voor alledag.

 

 

 Tueke 2012

Een rasechte Stierenbloed uit Szekszard! Een samenstelling van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kadarka en Pinot Noir. De wijn geurt bedwelmend naar donkerrood fruit. De smaak is nog jong. Tannine en zuur nog niet geheel in evenwicht, maar de grote capaciteit van deze wijn, net zoals zijn voorganger 2011, is al duidelijk waar te nemen.

 

 

Tivald 2012

Een toppertje! De 2011 is dit jaar uitgeroepen tot wijn van het jaar van Budapest. De 2012 heeft zilver gewonnen op de Vinalies in Frankrijk, in maart 2015 ( de Tueke 2012 overigens goud…). Een prachtige, robijnrode wijn, met de bedwelmende geur van bramen, rode bessen, pure chocola en een vleugje kersenbonbon! De tannines zijn, voor zo’n jonge wijn, al buitengewoon zacht. Het alcoholpercentage logischerwijs hoog, maar niet storend. De grond in Szekszard eigent zich over het algemeen beter voor de Cabernet Franc (Mesteruenk), dan voor de Cabernet Sauvignon (Tivald), maar als het jaar goed is, dan is het ook echt goed!

 

Mesterunk 2012

De broer van het toppertje…Al eerder gehoord? Prachtige, dieprode kleur. Een zeer volle wijn met een breed pallet aan geuren: donker fruit, pruimenconfituur, zoethout en andere zoete kruiden, pure chocola en zelfs een vleugje cocos.  Prachtige tannines,  een veelbelovende wijn, die zich in een paar jaar tijd, naar alle waarschijnlijkheid tot een elegante schoonheid zal ontwikkelen. Een groot jaar!